Divisie 3 (vroeger medium)

Division 4 bevat de grootste groep van speler. Heel veel spelers blijven heel hun basketloopbaan in deze division. De Division 4 spelers zijn instaat om te spelen met FIBA-reglementen mits de nodige aanpassingen aan de seconden-regels (wegvallen van 24”-8”-3”). De ref kan de ‘2 steps –regel’ toepassen, zolang er geen voordeel uitgehaald wordt.
De FIBA-reglementen zijn van toepassing.
Er worden enkele wijzigingen toegebracht aan de FIBA-reglementen. De seconden-regels van het basketbal vallen weg. De refs past de 2 steps-regel, zolang de speler/ploeg hier géén voordeel uithaalt. De vrijworpnemer mag over de vrijworplijn springen.
Hoge ring en herenbal (tenzij volwaardige dameswedstrijd, dan damesbal)
De speler heeft de enkele individuele basis fundamentals onder de knie.
In wedstrijdsituaties worden er regelmatig fouten gemaakt tegen de basis fundamentals (Niet correct uitvoeren van de startdribbel, niet correct uitvoeren van de stoptijden, extra pas bij uitvoeren van een lay-up, verplaatsen van de pivotvoet, over de lijn springen bij het nemen van een vrijworp)
Het gebruik van de mindere hand wordt enkel gebruikt tijdens de trainingen. Dit gebeurt niet spontaan, of het is aangeleerd in een bekende oefening of het gebeurt op commando van de coach.
De speler/het team heeft de basis van de individuele verdediging soms door, toch is in wedstrijdvorm is de verdediging vooral balgericht.
De speler/het team zijn moeilijk bij te sturen vanaf de zijlijn. Zelfs het bijsturen tijdens een time-out wordt moeilijker.
De speler/ het team is in aanval vooral score-gericht.
Game-info:
5 on 5
3 on 3
Bal nr 7 (herenbal) / Bal nr 6 (vrouwenbal) als beide teams volledig uit dames bestaat.
Ringhoogte 3,05 m